Albert Camus zei ooit: “L’automne est un deuxième printemps où chaque feuille est une fleur.” Hoewel ik dol ben op warm en zonnig zomerweer, zie ik de komst van de herfst nooit met lede ogen aan. Misschien zit het feit dat ik geboren ben aan de start van dat nieuwe seizoen er wel voor iets tussen. Hoe dan ook, ik geef de Franse filosoof gelijk. Net zozeer als ik op het einde van de winter verlang naar de groene en bloeiende lente, kijk ik eind september uit naar het kleurenpalet van de herfst. En waar kan je dit beter ervaren dan in het bos? In deze post neem ik je mee op 8 prachtige boswandelingen, stuk voor stuk pareltjes waar je het bonte seizoen ten volle kan beleven!
L’automne est un deuxième printemps où chaque feuille est une fleur
Albert camus
Muziekbos
10 km | Ronse
Wat het Muziekbos in mijn ogen zo magisch maakt is de ligging ervan, op en rond een getuigenheuvel van 150 meter hoog: de Muziekberg. Een wandeling doorheen dit bos slingert langs glooiende heuvels en diep ingesneden dalen. Dit is geen gewoon bos, voor zover een bos gewoon kan zijn. Dit bos moet je beleven!
Het Muziekbos wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is een beschermd landschap waarin je niet zomaar overal vrij mag rondlopen. Er zijn wel speelzones voorzien waar kinderen naar hartelust kunnen ravotten. Honden moeten aan de leiband blijven. De makkelijk te volgen paden in het bos boeten echter niets aan authenticiteit in. De bewoonde wereld lijkt mijlenver weg; een sprookjeswereld vlakbij. Bijzondere vegetatie, zoals heermoes en gaspeldoorn, draagt daar nog toe bij. Een niet te missen topper!
Raspaillebos
7,3 km | Geraardsbergen
Het Raspaillebos, op de flanken van de Bosberg, combineert de steile hellingen van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De vele bospaden slingeren zich tussen dichte bossen of langs bredere, (in de lente en zomer) bloemrijke dreven.
Ik maakte tijdens mijn vele wandeltochten al kennis met menig mooi bos, maar het Raspaillebos kreeg toch een plaatsje in mijn persoonlijke top 3. Op deze route maak je niet alleen kennis met het bijzondere, reliëfrijke boslandschap, maar ook met het omliggende netwerk van veldbosjes, oude meidoornhagen, struwelen, houtkanten, knotwilgen, holle wegen en, niet in het minst, prachtige vergezichten en hun grazende bewoners!
4 bossenwandeling
10,9 km | Wetteren
Niet één maar wel 4 bossen op deze mooie wandeling in Wetteren en omstreken. Op de 4 bossenwandeling maak je kennis met het jonge Paelepelbos, het oude Hospiesbos, het jungleachtige bos van Oud-Smetlede en, niet in het minst, de vallei van de Serskampse beek. Op de wandeling van net geen 11 km stap je vooral langs onverharde (en vaak heel drassige) wegen (veldwegen, bospaden, buurtwegels …) en een prachtig knuppelpad van enkele honderden meters lang.
De 4 bossenwandeling is een ideale uitstap om te maken met het hele gezin, al zijn de paden over het algemeen niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen. Zelfs voor iemand die hoge eisen stelt aan boswandelingen, is het een route die ik oprecht aanbeveel. Natuurlijk zijn de bossen niet zo spectaculair als klappers zoals het Muziekbos en het Raspaillebos, maar het feit dat je 4 bossen combineert op één wandeling, maakt deze route net zo bijzonder. Elk bos, hoe groot of hoe klein ook, heeft immers zijn eigen, specifieke en unieke biotoop. Zeker de moeite waard om te ontdekken!
De Merelbeekse bossen
13,8 km | Merelbeke
De Merelbeekse bossen — meervoud, jawel — vormen een bossencomplex tussen de dorpen Melsen, Baaigem, Munte, Bottelare en Schelderode, en trust me, ze zijn een bezoekje meer dan waard!
Oorspronkelijk was Merelbeke een heide- en bosrijk gebied met een waterrijke ondergrond waarin zich ook moerassen, poelen (cf. de Poelstraat) en vijvers bevonden. Door de eeuwen heen verdwenen veel van die landschappen om bijvoorbeeld plaats te maken voor de landbouw. Vandaag vind je er nog de Makegemse bossen (Makegembos, Harentbeekbos, Heilig Geestgoed, Bruinbos, Boswijk, Nerenbos) en het Gentbos. De bossen zijn Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek‘.
De wandeling langs de Merelbeekse bossen is er eentje die ik van tijd tot tijd eens opnieuw doe. Naast de prachtige natuur heeft deze wandeling ook nog enkele andere bezienswaardigheden in petto. Een aanrader!
Bos ’t Ename
4,6 km | Ename
Bos ’t Ename, zó sprookjesachtig dat je bijna verwacht er een elfje tegen het lijf te lopen. Het historisch en ecologisch waardevolle landschap strekt zich uit op een valleiwand tot een hoogte van 65 meter. In 2002 werd het bos terecht bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Je wandelt er langs onverharde paden en knuppelpaden die zich een weg door de vallei slingeren.
Ik heb het voorbije jaar al heel wat mooie plekjes leren kennen in ons ‘Vlaanderen vakantieland’. Qua schoonheid mag het Enaamse bos dat lijstje zeker vervoegen. Prachtige open vlaktes op de valleiwand, bospaden langsheen de sprookjesachtige vegetatie en de vallei zelf bewoond door vreedzame grazers. Volwassenen vergapen zich aan de natuurpracht, kinderen en jongeren genieten van de avontuurlijke paden. Deze korte, atypische boswandeling is dan ook perfect voor het ganse gezin!
Kravaalbos
7,9 km | Meldert (Aalst)
In een heuvelachtig landschap op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, ligt het Kravaalbos. Verscholen tussen twee provincies, bleef het Kravaalbos lange tijd buiten beeld en dat was precies wat het nodig had om te herstellen van een eeuwenlange ontginning. De abdij van Affligem exploiteerde al in de 12de eeuw steengroeven te Meldert. In het zuidwestelijk deel van het bos werd sterk gegraven voor het winnen van kalkzandsteen. Daardoor nam de oppervlakte van het bos in de loop der eeuwen sterk af. Ook tijdens de beide wereldoorlogen werden grote delen van de bossen rond Meldert gekapt.
Vandaag geniet het Kravaalbos gelukkig een speciale beschermingsstatus. Je vindt er een rijkdom aan bijzondere fauna en flora; Natuur en Bos levert in samenwerking met private boseigenaars inspanningen om deze unieke biotopen in stand te houden. Het Kravaalbos is geen dichtbegroeid, donker bos maar een lichtrijke plek. In en rond het bos zijn open plekken en weilanden. Dat levert mooie tableaus op! Het Kravaalbos is dan ook beschermd als landschap.
Aelmoeseneiebos
7 km | Gontrode (Melle)
Op één van die late herfstdagen waarop de bomen nog wat blaadjes hadden en de weermannen niet veel goeds voorspelden, trok ik naar het Aelmoeseneiebos in de kleine landbouwdorpjes Gontrode en Landskouter, op de grens van het Scheldeland met de Vlaamse Ardennen.
Het Aelmoeseneiebos is niet zo groot, maar de vele verschillende boom- en struiksoorten zijn een lust voor het oog en vangen zonder veel moeite je aandacht. Het bos hoorde, samen met heel wat omliggende gronden, eeuwenlang bij de hoeve van de aalmoezenij (= de armenzorg) van de Gentse Sint-Baafsabdij. Vandaag is het bos eigendom van de Belgische Staat en wordt het beheerd door het Labo voor Bos & Natuur dat onderdeel is van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.
In het oudste stuk van het bos, vind je een heerlijk plankenpad en een bescheiden boomstammenpad. Het andere, jongere deel van het Aelmoeseneiebos herbergt een arboretum, gelegen langs de Gondebeek, met maar liefst 69 verschillende boom- en struiksoorten. En natuurlijk, hoe kan het ook anders, zo kenmerkend voor dit seizoen: paddenstoelen!
Wandelgebied Tösch-Langeren
7,4 km | Maaseik
Mijn tienerdochter vindt wandelen doorgaans oersaai, maar de rode route in wandelgebied Tösch-Langeren in grenspark Kempen-Broek maakte zodanig indruk dat ze dit jaar terug wil om er paddenstoelen te spotten. Dat gaan we dus zeker doen!
Grenspark Kempen-Broek is een 250km2 groot gebied op de grens van Belgisch Limburg en de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. Omdat het een aaneenschakeling van natuurgebieden is, vormt het een lappendeken van landschappen: moerassen, vennen, bossen, heidegebieden, hooi- en weilanden, akkers en beekvalleien. Wandelgebied Tösch-Langeren is het meest zuidelijke natuurgebied van het grenspark. Het 84ha grote gebied strekt zich uit langs de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik. Toppertje!
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!