In een heuvelachtig landschap op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, ligt het Kravaalbos. Nu, als het op bossen aankomt, heb ik high standards. Mijn persoonlijke favorieten? Het Raspaillebos op de flanken van de Bosberg. Wát een bos! Het Muziekbos en Bos Ter Rijst, restanten van de bossengordel op de getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen. Bos ’t Ename op de steile valleiwand van de Schelde en het kleine, doch pittig glooiende Kluysbos in Galmaarden … Heuvelende bossen: ik ben er dól op! Ook het Kravaalbos kent zones met een sterk reliëf. Het bos ligt immers op het hoogste punt van de omgeving, op ruim 70 meter hoogte. In deze post kom je te weten wat ik vond van de Kravaalbos wandelroute in Meldert, bij Aalst.
Het ene Meldert is het andere niet
Meldert, ik had er nog nooit van gehoord. Tijdens het Googlen las ik vluchtig dat het één van de vijf mooiste dorpen van Vlaanderen is. Je hebt echter Meldert bij Aalst en Meldert bij Hoegaarden. Het Kravaalbos ligt in de Aalsterse deelgemeente, niet ver van de abdij van Affligem. En het is zeker geen lelijk dorp, maar dat plaatsje in die top 5 is toch voorbehouden aan dat andere Meldert.
Meldert bleef lange tijd geïsoleerd door de omringende moerassen en bossen, waarvan nu nog o.a. het Kravaalbos getuigt. Het dorpje is één van de vier Aalsterse deelgemeenten die samen de ‘Faluintjes’ vormen. Die naam kan een verwijzing zijn naar het middeleeuwse falloerden, wat takkenbossen of houtbussels betekent. Deze waren samengesteld uit wilgen- en essenhout, vegetatie die in de Faluintjesstreek ooit welig tierde. Een andere verklaring kan gezocht worden in het Franse woord falun dat schelpzand of schelpmergel betekent. Gezien de rijke kalkzandsteenlagen met bijhorende schelpenfauna in de Meldertse ondergrond, is deze benaming wel toepasselijk. Meldert dankt zijn ontstaan dan ook aan de zandsteengroeves in de streek.
De Kravaalbos wandelroute is een knooppuntenwandeling die start aan knooppunt 47, niet ver van de Sint-Walburgakerk. Volgens de rooms-katholieke traditie, kan men de hulp van de heilige Walburga aanroepen tegen allerhande plagen: hondsdolheid, pest, oogziekten, hoest … en wie weet, met uitbreiding, Covid-19?!
Ook café ‘Bij Stinne’ is niet veraf. Deze legendarische bruine kroeg is al meer dan 50 jaar een gevestigde waarde in Meldert en werd als decor gebruikt in de derde Kampioenen-film.
Het Kravaalbos
Verscholen op de grens van twee provincies, bleef het Kravaalbos lange tijd buiten beeld en dat was precies wat het nodig had om te herstellen. De naam Kravaal is een verbastering van het oude, Franse woord carvâl, een verwijzing naar de steengroeven van weleer. De abdij van Affligem exploiteerde al in de 12de eeuw steengroeven te Meldert. In het zuidwestelijk deel van het bos werd sterk gegraven voor het winnen van kalkzandsteen. Daardoor nam de oppervlakte van het bos in de loop der eeuwen sterk af. Ook tijdens de beide wereldoorlogen werden grote delen van de bossen rond Meldert gekapt.
Vandaag geniet het Kravaalbos gelukkig een speciale beschermingsstatus. Je vindt er een rijkdom aan bijzondere fauna en flora; Natuur en Bos levert in samenwerking met private boseigenaars inspanningen om deze unieke biotopen in stand te houden. Het Kravaalbos is geen dichtbegroeid, donker bos maar een lichtrijke plek. In en rond het bos zijn open plekken en weilanden. Dat levert mooie tableaus op! Het Kravaalbos is dan ook beschermd als landschap.
Hop met die beentjes
In het Kravaalbos zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes van enkele kilometers lang. Op de Kravaalbos wandelroute van ±8 km verken je ook het omliggende gebied. Veldwegen voeren je langs akkers en weilanden. Je wandelt zelfs langs een klein hopveldje dat echter niet meer de grandeur heeft van de karakteristieke hopstaken van vroeger.
Het Kravaalbos is een mooie wandelomgeving en dat weet inmiddels ook het grote publiek. Deze wandelroute laat je kennismaken met het karaktervolle Aalsterse platteland op de grens van twee provincies. Maar, ik zei het al, als het op bossen aankomt, heb ik hoge verwachtingen. Helemaal dezelfde uitwerking als één van de eerder genoemde bossen heeft het Kravaalbos op mij niet gehad. Ik ben verslingerd aan het ‘weg van de wereld’ gevoel — ik maak er een sport van om dat te vinden in ons eigen Vlaanderen Vakantieland — en dat miste ik een beetje op deze wandeling. Ik denk dat een route beperkt tot het bos voor een andere beleving zou kunnen zorgen. Dat het een zonnige zondag was met heel wat wandelvolk op de been, zal ook zeker mijn perceptie gekleurd hebben. Maar laat dat vooral geen reden zijn om deze mooie wandeling niet te maken!
Praktisch
Bronnen: Wikipedia, Inventaris Onroerend Erfgoed, Agentschap voor Natuur en Bos, Routen
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!,