Zondag, om 6 uur uit je bed springen terwijl je eigenlijk kan blijven liggen: er is wel wat karakter voor nodig. Maar de weermannen beloofden een heldere zonsopgang en dus besloot ik ’s morgens vroeg een bezoekje te brengen aan de Avelgemse Scheldemeersen die al een tijdje op mijn lijstje stonden. Ik verwachtte een doorsnee meersenlandschap — natte graslanden, knotwilgen en wat beekjes — maar kreeg zóveel meer! Het slaapzand was op slag verdwenen … In deze post neem ik je mee op de blauwe route van Natuurpunt, langs waterrijke hooilanden en afgesneden Scheldebochten, alle schilderachtig mooi. Helemaal onderaan deze post vind je de praktische informatie over deze route.
Avelgem: een grensdorp
Uiteindelijk maakte ik de wandeling in de Avelgemse Scheldemeersen met een weekje vertraging. Aanvankelijk was het de bedoeling om te ontsnappen aan de drukte van de Ronde van Vlaanderen. Ik dacht namelijk dat Avelgem zich ‘gewoon ergens’ in het hartje van West-Vlaanderen bevond. Maar toen ik op de kaart keek, bleek de gemeente gelegen te zijn in het meest zuidelijke hoekje van de provincie, op de grens met Henegouwen en Oost-Vlaanderen, vlak bij — toch wel — de Vlaamse Ardennen. Ik las ook ergens dat de Avelgemse deelgemeente Kerkhove die zondag het enige West-Vlaamse dorp was waar de Ronde zou passeren. Oeps!
Ik beken: door de nabijheid van de Vlaamse Ardennen kreeg Avelgem voor mij plots nog een pak meer appeal. Avelgem mag dan zelf vrij vlak zijn, de befaamde Kluisberg bevindt zich op een boogscheut daarvandaan, aan de overkant van de Schelde die de zuidelijke grens van de gemeente bepaalt. Op de blauwe route van Natuurpunt wandel je tussen deze grote waterloop en de Rijtgracht die het Avelgemse grondgebied doorsnijdt van oost naar west.
De Scheldemeersen
De Avelgemse Scheldemeersen bestaan uit afgesneden Scheldebochten (zogenaamde ‘coupures’) en lager gelegen waterrijke hooilanden. Het meersenlandschap is met talrijke afwateringsgrachten (‘laantjes’) doorsneden en valt niet alleen in de smaak bij waterminnende planten, maar ook bij amfibieën, libellen, vlinders, water- en rietvogels. Ik spotte tal van eenden, ganzen, zwanen en reigers, naast allerhande soorten waarvan ik de naam niet eens ken.
De blauwe route voert je hoofdzakelijk via onverharde paden langs de mooiste hoekjes van de meersen. Hier en daar helpt een vlonder je over een ‘laantje’ heen. Op enkele korte stukjes na, liet de wandeling op mij een vrij ongerepte indruk na. Toegegeven, die prachtige ochtendzon hulde alles in een gouden licht en een lichte ochtendnevel verzachtte zelfs de hardste kantjes, zoals de hoogspanningslijnen en -torens op de achtergrond. Met wat verbeeldingskracht zag ik deze laatste als kleine Eiffeltorens langs een idyllische mini-Seine, al kwam de basilicale Sint-Martinuskerk niet echt in de buurt van de Notre-Dame.
Liefde nog vóór de eerste stap
Je zou kunnen zeggen dat mijn perceptie gekleurd werd door het gouden licht en de nabijheid van de Vlaamse Ardennen. Feit is dat ik al voelde dat het goed zat nog voor ik een stap gezet had en daar kon zelfs de kilometer langs het jaagpad van de Schelde niets meer aan veranderen. De ongerepte start aan Coupure Deweer, één van de oude Scheldemeanders, wist mij meteen te charmeren. Ik denk dat het ter hoogte van Chalet ’t Zaksken (een café met een mooi uitzicht op de visvijver aan de oude Scheldearm) op zonovergoten namiddagen gezellig druk kan zijn.
Het stukje langs de schilderachtige oever van Rijt hield me danig in zijn greep dat ik de aanwezigheid van het hoogspanningsnet amper opmerkte. Dat ik in de verte ook de Kluisberg zag liggen, speelde zeker ook een rol. En dit alles zorgde ervoor dat ik de blauwe route van Natuurpunt door de Avelgemse Scheldemeersen zonder aarzelen van een ⭐ voorzie.
Praktisch
Bron: Natuurpunt
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!