Ze zeggen dat mijn dochter als twee druppels op mij lijkt, maar de liefde voor wandelen, delen we — helaas — niet. De spreekwoordelijke lip hing dan ook op de grond toen ze voor de lessen L.O. een wandeling moest maken. Het vooruitzicht van loslopend vee en een minicruise op de Schelde, bracht uiteindelijk toch een kleine twinkeling in haar ogen teweeg. Achteraf gaf ze zelfs toe dat ze genoten had van de wandeling, met uitzondering van ‘dat saaie stuk op de dijk’. Ben je benieuwd naar de Galloway wandelroute langs de Kalkense Meersen, lees dan snel verder!
Overstromingsgebied
Volgens Natuurpunt zijn de Kalkense Meersen één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Dit natuurgebied, gelegen tussen de dorpskernen van Wetteren, Kalken, Schellebelle, Uitbergen en Overmere, is op een stralende zondag echter bezwaarlijk ‘stil’ te noemen. Het gebied is vlot bereikbaar vanuit de verschillende gemeentes en is 600 hectare groot. Wandelen doe je er vooral op paden om de vele rustgebieden niet te verstoren. Het gebied, dat trouwens Europese bescherming geniet, is eigenlijk een cluster van unieke meersgebieden: Kastermeersen, Springels, Belham, Broekmeers, Molenmeers, Wijmeers en Scherenmeersen.
De Meersen — meers betekent moeras — bestaan uit drassig grasland omzoomd door knotwilgen en doorsneden door grachten. Het laaggelegen gebied ligt in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde. Om de omgeving voor watersnood te behoeden, werd het Sigmaplan in het leven geroepen met als doel natuurlijke overstromingscapaciteit te voorzien. En zo komen we bij de koeien van ons verhaal: de Galloways van Wijmeers, het gecontroleerd overstromingsgebied.
De Schotse runderen van Wijmeers
Voor wie het zich afvraagt: een koe kan niet echt zwemmen … De Galloways van de Kalkense Meersen zullen echter niet snel verdrinken. Wijmeers zal naar schatting maar eens om de 50 jaar onder water lopen. Het landschap is een zogenaamde ‘wastine’, een ietwat uitheems ogende mengeling van grasland, heide, struweel en bos. En die woeste grond wordt dus begraasd door hoornloze runderen uit Schotland.
De dieren hebben een immens gebied ter beschikking dat je betreedt via klaphekjes. Hoewel ze door hun primitieve kenmerken een imposante indruk maken, zijn het zachtaardige grazers. Het zijn sociale dieren die in kuddeverband leven en zeer goed aangepast zijn aan het leven buiten. Ze dienen niet gemolken te worden en vinden voldoende voedsel waardoor bijvoederen niet noodzakelijk is. Ook dragen ze bij tot de diversiteit van het landschap doordat ze niet enkel grassen eten. (Bron: Natuurpunt)
Hun vriendelijk en rustig karakter maakt van de Galloways ideale begrazers in natuurgebieden met een hoog bezoekersaantal. Natuurpunt geeft mee dat het belangrijk is dat de runderen hun zelfredzaamheid behouden en niet afhankelijk worden van de mens. Hou dus voldoende afstand tot de dieren, laat ze niet schrikken en loop niet door een kudde heen; loop er wel rond. Honden dienen aan de leiband te blijven.
Wandelen in de Kalkense Meersen: de Galloway wandelroute
De Galloway wandelroute is een bewegwijzerde route (de knooppunten vind je hier terug) en is derhalve makkelijk te volgen. Het traject is heel divers: je wandelt langs open grasvlakten, moerassen, poelen, heides, bosjes en dijken. Starten doe je in het dorp van Schellebelle vanwaar je het (gratis) voetveer naar de andere oever van de Schelde neemt. Informatie over het veer kan je hier vinden. Aan de overkant duik je meteen de Kalkense Meersen in.
Met zijn 8 km is de Galloway wandelroute een ideale gezinswandeling. Met uitzondering van een vrij lang stuk langs de Scheldedijk, is het een zeer gevarieerde route. Elke bocht heeft een ander, verrassend landschap in petto. Ondanks zijn vele poelen en grachten die erg in de smaak vallen bij watervogels, is het te volgen pad niet drassig en ongeveer voor de helft verhard. Het is toegankelijk voor kinderwagens en ook, zij het misschien in iets mindere mate, best te doen voor rolstoelgebruikers. Let wel: je moet een paar keer de trap op om bijvoorbeeld op de dijk te komen. Delen van de route kunnen worden afgesloten in geval van overstromingsgevaar.
De Kalkense Meersen zijn helaas geen verborgen parel maar een natuurdomein dat wijd en zijd gekend is. Op druilerige dagen kom je er niet veel volk tegen, maar op zonovergoten zater- en zondagen is dat wel anders. Hoewel ik het een prachtige streek vind en ik de Galloway wandelroute zeker aanraad, mist de wandeling voor mij op die drukke momenten het ‘alleen op de wereld, één met de natuur’-gevoel waar ik zo van hou.
Praktisch
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!