Menu
Wandelblog

Meetjesland, reetjesland: Krakkepad in Maldegemveld

Maldegemveld, dat deel uitmaakt van Landschapspark Drongengoed, is een populair wandelgebied. Op een zonnige zondagnamiddag ben je er niet bepaald alleen. De kans dat je er dan een ree of damhert spot, is niet groot, al verzekerde een local mij ooit dat dat op andere momenten wél zo is. Vorige week keerde ik terug naar het natuurgebied in Maldegem om die bewering te staven. Het was zo één van die zonovergoten lenteavonden en hoewel ik opnieuw drukte verwacht had, hadden mijn lief en ik de vlonderpaden voor ons alleen. En óf we reetjes spotten; niet één, wel maar liefst ácht stuks! In deze post neem ik je mee naar het Krakkepad dat ik — niet geheel objectief, ik geef het toe — voorzie van een ⭐.

Meetjes …

Er bestaan verschillende volksverhalen over de herkomst van de naam ‘Meetjesland’. Één ervan verwijst naar de seksuele appetijt van keizer Karel. Een ‘meet’ is echter een oud woord dat in de Vlaamse dialecten werd gebruikt om een grasland of weiland aan te duiden.

Landschapspark Drongengoed is met zijn 750 ha het grootste geschakelde bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het bestaat uit meerdere bos- en natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn over de gemeenten Aalter en Maldegem. Één van die schakels is het Maldgemveld, dat wordt beheerd door Natuurpunt.

Het oude Maldegemveld bestond uit woeste, onvruchtbare gronden die niet geschikt waren voor de landbouw. Eeuwenlang was het een onherbergzaam gebied tot het in de 13de eeuw werd ontgonnen. Het was vooral een toegenomen demografische druk die aanzette tot het ontginnen van de wastines. Tegenwoordig probeert Natuurpunt het domein terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het Maldegemveld behoort tot het Natura 2000-netwerk van internationaal belangrijke natuurgebieden. Het is een prachtige lappendeken van poelen, vennen, grasland, heide, struweel en bos. Die diversiteit creëert ideale habitats voor heel wat planten- en diersoorten.

… en reetjes!

Wie ‘Maldegemveld’ zegt, zegt ‘damherten en reeën’. Op die zondagnamiddag in 2021 had ik het niet geloofd, maar de hertjes zijn werkelijk alomtegenwoordig in het natuurgebied. De laatste jaren zijn hun aantallen zelfs zó sterk toegenomen dat ingrijpen noodzakelijk was. Alle ‘wilde’ damherten in Vlaanderen stammen namelijk af van ontsnapte of uitgezette dieren. Hun aanwezigheid wordt uitzonderlijk gedoogd in het Maldegemveld — ze gedijen er goed en ze zijn een attractie — maar men wil te allen tijde vermijden dat hun populatie nog toeneemt of uitbreidt naar andere natuurgebieden. Om hun aantallen te reduceren organiseert men af en toe periodieke jachten.

Ook kleine zoogdieren zoals hazen, konijnen, hermelijnen, wezels, egels, eekhoorntjes enz. voelen zich thuis in het Maldegemveld. Om het landschap in topvorm te houden, grazen er hier en daar Schotse Galloways, die je letterlijk tegen het imposante lijf kan lopen. Ondanks hun ietwat wilde uiterlijk hebben deze grazers een zachtaardig karakter. Ze leven in sociale kuddes en zijn goed aangepast aan het leven in de natuur. Ze dienen niet gemolken te worden en vinden voldoende voedsel waardoor bijvoederen niet nodig is.

Dreven en vlonderpaden

Eveneens kenmerkend voor het Maldegemveld is het dambordpatroon van dreven. Op het Krakkepad stap je, op het korte aanloopstukje van zo’n 160 m na, uitsluitend langs onverharde paden. Hoewel de grond in een puur heidegebied eerder droog is, is de ondergrond van dit natuurgebied lichtjes moerassig. Omwille van de droge weersomstandigheden van de laatste weken liggen alle paden er momenteel goed begaanbaar bij, maar dat is zeker niet altijd zo. Ik herkende bijvoorbeeld een stukje ‘hoge venen’ dat twee jaar geleden volledig onder water stond en dat nu de sport leek te drijven met het vlonderpad.

Hoge venen, Limburgse heide, woeste West-Vlaamse wastines … Ondanks haar korte afstand is het Krakkepad uitermate gevarieerd. Het is een ideale wandeling om ’s avonds nog te maken, niet alleen qua lengte maar ook omdat de reeën en damherten vooral rond zonsopgang en zonsondergang actief zijn. Dat er op dat moment van de dag ook weinig ander volk rondloopt, is een extra bonus.

In 2021 volgde ik de Drongengoedbos wandelroute, een suggestieroute van Routen die me ook tot aan het Maldegemveld bracht. Ik miste toen een beetje dat ‘vrije natuur gevoel’ waar ik net zo dol op ben. Drongengoed is dan ook een landschapspark met een recreatieve functie en dat is niet meteen waarnaar ik op zoek ben. Het Krakkepad, de gele wandelroute van Natuurpunt, kon mijn honger echter wel volledig stillen, en al zeker op dat moment van de dag. Er is ook een langere (blauwe) route die ik in de nabije toekomst zeker ga verkennen.

Praktisch

  • Krakeelparking, Drongengoedweg 11, 9910 Ursel
  • 3,7 km
  • ± 45 min.
  • 6 hoogtemeters
  • 8 % verhard
  • Bewegwijzerde route (gele markering), GPX of volgen op kaart
  • Gratis parkeren op de Krakeelparking

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!

Bronnen: Natuurpunt, Natuur en Bos, Inventaris Onroerend Erfgoed