Vorige week sprokkelde ik wat knooppunten bij elkaar en kwam ik uit bij de Sint-Vincentius wandelroute in Maarkedal. Ofschoon de ochtendnevel de vergezichten minder ver maakte, zag ik het landschap als een oude bekende in gedachten voor me: gekasseide kuitenbijters, glooiende weilanden, steile bosflanken, met kerktorens en molenwieken doorspikkelde tableaus … Mist of niet, dát zijn de Vlaamse Ardennen! In deze post vertel ik je wat je mag verwachten van de Sint-Vincentius wandelroute in Maarkedal die met haar 7 km een goed alternatief is voor wie de Dauwtrip wandelroute letterlijk een stapje (of 32.000 stapjes) te ver vindt.
Maarke
Maarkedal ontstond in 1977 door de fusie van Etikhove, Nukerke, Schorisse en Maarke-Kerkem, die laatste tot hun samenvoeging in 1820 eveneens twee afzonderlijke parochies. De gemeentenaam verwijst naar de Maarkebeek, één van de waterlopen die het bijzondere landschap van de Vlaamse Ardennen mede bepalen.
De Sint-Vincentius wandelroute brengt je van de voormalige (nu ontwijde) Sint-Eligiuskerk in Maarke naar de Sint-Vincentiuskapel, een bedevaartsoord boven op de Kapelleberg dat teruggaat tot de Romaanse periode. Je wandelt ook langs de beschermde kasseistrook van de Eikenberg en langs de Boigneberg, hellingen die af en toe een rol spelen in de de Ronde Van Vlaanderen. Verder zijn er karakteristieke holle wegen en onverharde paden. Twee keer kruis je de Maarkebeek die zich van oost naar west een weg baant door de gemeente en zo vorm geeft aan de Markebeekvallei.
‘t Kapelleke Fiecent
Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de Sint-Vincentiuskapel, in de volksmond ’t Kapelleke Fiecent, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 12de eeuw. De kapel wordt beheerd door vrijwilligers en staat majestueus te blinken te midden van een keurig onderhouden grasveld.
Binnen in de kapel vind je onder meer een merkwaardige kaarsenstandaard (voor €1 kan je een kaarsje doen branden) en een achttiende-eeuwse kerkmeestersbank. Tot in 2018 hingen er ook ex-voto’s, maar deze werden helaas gestolen. Ex-voto’s zijn voorwerpen die aan een heiligenbeeld worden geplaatst als smeekbede of dank voor een te verkrijgen of reeds verkregen gunst (bv. genezing). Je vraagt je af wie zoiets steelt …
Tijdens de noveen van Sint-Vincentius (negen dagen van gebed eveneens ter verkrijging van een gunst) in januari worden traditiegetrouw geutelingen gebakken, een soort dikke pannenkoeken die ook zouden helpen tegen tandpijn.
De Maarkebeekvallei
De Maarkebeekvallei strekt zich uit over verschillende gemeenten maar is grotendeels gelegen in Maarkedal op de noordelijke, steile flank van de Maarkebeek die in het zuiden meandert. Het natuurgebied werd in 2008 erkend en wordt sindsdien beheerd door Natuurpunt. Sinds het einde van de 18de eeuw is het landschapsbeeld hier weinig geëvolueerd. Je vindt er oude bossen met een zeer rijke voorjaarsflora en veel landschapselementen zoals houtkanten, knotbomen, bronnen, hagen enz.
Mini van maxi-formaat
Deze knooppuntenwandeling leg je voor ongeveer één derde af op onverharde paden, maar ook de verharde wegen, zoals de kasseien van de Eikenberg of het ietwat gekrakeleerde asfalt van de Boigneberg zijn uiterst bekoorlijk.
Ondanks haar relatief korte afstand moet de Sint-Vincentius wandelroute zeker niet onderdoen voor de Dauwtrip wandelroute. Van de 7 km lopen er immers een vijftal gelijk met die grote klepper. Toegegeven, het mooiste stukje van de Dauwtrip doe je niet aan (het Burreken, imho) maar dat prachtige natuurgebied kan je ook verkennen op de Vuursalamanderroute (7 km).
Op de Sint-Vincentius wandelroute zijn het de authenticiteit van de Maarkebeekvallei en de met zorg onderhouden kapel die charmeren. De mist ontnam me een groot deel van het uitzicht maar zorgde ook enigszins voor een mystieke — mistieke — sfeer. Gelukkig had ik die dag een euro bij voor dat kaarsje (dochterlief, examens …). Natuurlijk raad ik je aan om de wandeling te maken op een heldere dag zodat je kan snoepen van de prachtige panorama’s.
Praktisch
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!