Na de Lindepad wandelroute, blijven we ook deze week nog even plakken in Wetteren. Ik zal maar meteen zeggen waar het op staat: speciaal uit verre oorden naar Wetteren afzakken voor het Palullenpad is niet de moeite waard. Is het een route die je als Wetteraar moet hebben gewandeld? Dát misschien wel. De Palullenpad wandelroute in Wetteren ten Ede wordt door de gemeente voorgesteld als een leuke wandeling waarin anekdotes, volksfiguren en de Schelde de hoofdrol spelen. De glansrol is wat mij betreft weggelegd voor de weidse kouters van de Bastenakkers. Een echte ‘panorama wandelroute’ is het niet, maar de vergezichten van de akkers komen soms aardig in de buurt. In deze post vertel ik je wat je mag verwachten van het Palullenpad en wat — in godsnaam — een palul moge zijn.
De palullen van Wetteren Ten Ede
Het Palullenpad is de bizarre naam van een wandeling die start in Ten Ede Dorp, naast de Sint-Annakerk. Daar vind je een informatiebord over de route waarop meteen duidelijk wordt wat palul betekent. Het woord blijkt een waaier aan betekenissen te hebben. Een palul is iemand die niet deugt, een nietsnut, een waardeloze vent. In de 19de eeuw had men het soms over een zatte palul wanneer men doelde op een dronkaard. Maar het woord kan ook verwijzen naar een lap grond van weinig waarde en zelfs naar een pannenkoek. Het werkwoord palullen wil dan weer zeggen beetnemen, foppen, bedriegen, iets wijsmaken.
Een directere link met Wetteren Ten Ede vinden we echter in een nog andere betekenis van het woord. In de grensstreek tussen Wetteren en Laarne krioelde het vroeger namelijk van de palullenbomen, een soort wilde pruimelaar. De vruchtjes daarvan, palullen, zijn kleine, zoete pruimpjes. Vandaag staan er nog maar een paar van deze bomen in Ten Ede, maar als je van Wetteren bent, ken je zeker en vast de Prullenbos. Welnu, die naam is eigenlijk afkomstig van Palullenbos.
De gemeente Wetteren heeft de voorbije weken fors geïnvesteerd in nieuwe bewegwijzering voor de bekendste wandelroutes. Ook de Palullenpad wandelroute is bewegwijzerd met eigen bordjes. Een voorbeeld daarvan zie je onder het informatiebord. Onderaan deze post vind je ook het GPX-bestand en de route op kaart.
De Bastenakkers
Wetteren Ten Ede vormt samen met Overschelde (cf. de Kalkense Meersen) het overwegend landelijk gebleven deel van Wetteren ten noorden van de Schelde (linkeroever). In het dorp zijn nog veel karakteristieke boerenarbeidershuisjes uit vervlogen tijden overeind gebleven. Verder vind je er nog een aantal oude boerenhofjes, alsook het begin van de ietwat exclusieve woonwijk ‘de Bommels’. Op de route wandel je ook langs de omwalde hoeve ’t Rood Kasteeltje. De rode hoeve met dubbele omgrachting werd grondig gerenoveerd in de jaren 80 van de vorige eeuw, maar gaat vermoedelijk terug tot de 15de eeuw.
Maar het hoogtepunt van de Palullenpad wandelroute zijn toch wel de Bastenakkers, een natuurgebied dat een corridor vormt tussen de Kalkense Meersen en de Scheldevallei stroomopwaarts richting Gent. Je wordt er getrakteerd op weidse vergezichten van weilanden die vaak omringd zijn met knoestige knotwilgen. De akkers worden doorsneden met grachten en landbouwwegen, hier en daar zijn kleine bosjes en vijvertjes. Aan de rand van het domein vind je plantages die je in de late zomermaanden overdonderen met de felste kleurenpaletten.
Het jaagpad langs de Schelde
Uiteindelijk kom je uit op het jaagpad langs de Schelde vanwaar je een mooi zicht hebt op het landschap. De Bastenakkers zijn cruciaal binnen het Sigmaplan, een project dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen. Dankzij hun ligging vormen zij een ideale bufferzone voor overtollig water die pas in werking treedt als laatste van alle Sigmagebieden. Slechts bij zware stormen, ongeveer eens in de vijftig jaar, loopt Bastenakkers gedeeltelijk onder water. Enkel bij duizendjarige stormen loopt het helemaal vol. Hierdoor kan landbouw en recreatie in deze zone gewoon blijven bestaan.
Als bonusje krijg je er op de Palullenpad wandelroute een Boeing 737 bij. Voor Wetteraars is het inmiddels een alledaags zicht, maar wie het gevaarte voor het eerst op het dak van Expo Gowalt ziet staan, knippert wel even met de ogen. Mooi is het niet, maar het levert alleszins een origineel plaatje op.
Wat mag je verwachten van de Palullenpad wandelroute?
Als je graag de landelijk dorpssfeer wil opsnuiven van Wetteren Ten Ede, dan is deze wandeling misschien wel iets voor jou. De stukjes in het Dorp zelf zijn niet altijd even indrukwekkend; de eindjes door de woonwijken zijn soms een tikkeltje saai. Je wandelt wel eens langs een smalle buurtwegel en de onverharde Paepestraat is zeker charmant … Maar dán zijn daar de Bastenakkers, een natuurgebied dat ondanks zijn kleine oppervlakte (minder dan 10 ha) een waardevolle leefplek biedt aan allerlei diersoorten. Met een beetje — veel — geluk kruist zelfs een vos, ree, hermelijn of wielewaal je pad.
Na het laatste bordje in de Bastenakkers valt de bewegwijzering weg en is het even zoeken. Het is de bedoeling dat je naar het jaagpad wandelt, waar je de pijltjes opnieuw vindt. In plaats van op het jaagpad, kan je ook beneden blijven wandelen naast de oude berken.
Praktisch
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!