Ik beken: zonder kasteel had deze wandeling de blog vermoedelijk niet gehaald. Maar een romantisch waterkasteel in rococostijl met lichtroze gevels rond de feestdag van de liefde: ideaal! Op de Poekekasteel wandelroute in het Meetjesland treed je in de voetsporen van de adel. Na het verkennen van het prachtige kasteeldomein met zijn historische grandeur, leidt de route je verder langs kalme, zij het — helaas — overwegend verharde wegen vanwaar je de rustgevende bedrijvigheid van het platteland ervaart. Poeke combineert het beste van twee werelden: monumentale majesteit en rustieke eenvoud. In deze post vertel ik je alles over deze wandelroute en wat de link is met — jawel — mijn geboorteplaats Wetteren.
De heerlijkheid van Poeke
Poeke is met slechts 577 ha en 534 inwoners de kleinste fusiegemeente van Aalter. Een zekere Steppo was in 1139 de eerste bekende heer van Poeke, toen nog Poca, naar een bijriviertje van de Durme. Het dorp onstond rond het heerlijke kasteel dat later als versterkte burcht een belangrijke rol speelde in de verdediging van de Leievallei. Tijdens de opstand van de Gentenaars tegen de hertog van Bourgondië, Filips de Goede, werd de burcht grotendeels vernield en bleef het lange tijd een ruïne. In 1597 werd het landgoed gekocht door de familie de Preudhomme d’Hailly uit Lille die het kasteel liet heropbouwen en ook weer verbouwen in de loop der eeuwen.
Nadat het kasteel in 1872 nogmaals veranderde van eigenaar onderging het, net als het kasteelpark, opnieuw ingrijpende verbouwingen zoals we die vandaag nog kunnen zien. Na het overlijden van de laatste barones Pycke de Peteghem in 1955 werd het domein overgedragen aan de zusters Apostolinnen van Wetteren en werd het de locatie voor de schoolkolonie ‘Duinen en Heide’, een opvangplek voor wezen en kinderen met problemen thuis. In 1977 werd het aangekocht door de gemeente Aalter en in 2021 tenslotte nam Toerisme Vlaanderen de erfgoedsite over.
De bewegwijzerde Poekekasteel wandelroute start aan de kerk van de kleine fusiegemeente vanwaar een (deels onverharde) weg door de Poekebeekvallei je via de rand van het kasteelpark naar het smeed- en gietijzeren toegangshek van het landgoed brengt. In het park zijn verschillende routes uitgestippeld voor wie het domein grondiger wil verkennen.
Landbouwbedrijvigheid
De Poekekasteel wandelroute van net geen 9 km is voor driekwart verhard. Na de verkenning van het kasteeldomein wandel je verder langs verkeersluwe plattelandsstraatjes. Grote verkeersaders zijn er niet en kunnen dus ook niet zorgen voor geluidsoverlast. Langsheen de route bevinden zich verschillende landbouw- en veeteeltbedrijven waar ook op zondag niet stilgezeten wordt.
Alleen al voor dat kasteel…
Er zijn vele legenden over de oorsprong van de naam ‘Meetjesland’. Eén van de bekendste is dat de seksuele appetijt van keizer Karel er voor iets tussenzit. Het verhaal gaat dat wanneer hij door de streek reisde, de mensen hun dochters verborgen hielden, waardoor keizer Karel dacht dat er enkel oude vrouwen (meetjes) waren. Wat er van waar is, weet ik niet, maar keizer Karel was in ieder geval de achterachterkleinzoon van Filips de Goede wiens troepen ooit de burcht van Poeke bestormden.
Het kasteel van Poeke werd reeds in 1943 geklasseerd als beschermd monument. Helaas konden de Wetterse zusters het gebouw niet goed onderhouden en later eisten jaren van leegstand en vandalisme duidelijk hun tol. In 1978 werd het ganse kasteeldomein een beschermd landschap. In de jaren 90 herstelde men een groot deel van de 19e-eeuwse uitstraling. Het dak en de gevels werden gerepareerd, delen van de salons en zalen gerestaureerd. Het kasteel zal in de komende jaren één van de voornaamste attracties worden binnen het netwerk ‘kastelen en tuinen’ van Toerisme Oost-Vlaanderen.
Het lijstje van mijn topfavorieten haalt de Poekekasteel wandelroute niet, maar alleen al voor het prachtige kasteel raad ik de wandeling toch aan. Ik hoop, maar ik heb er vertrouwen in, dat Toerisme Vlaanderen er de komende jaren alles aan doet om het kasteelgebouw en -park in al hun glorie te herstellen. Grote bezienswaardigheden zijn er op de route verder niet, al ontwaar je in de verte wel een paar windmolens. Wandelaars die hun wandelschoenen liever niet al te vuil maken, zullen tevreden zijn met het grotendeels verharde traject. En de zoetekauwen onder ons zijn vast te verleiden met het hoeveijs van de Beekhoeve.
Praktisch
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!