Menu
Wandelblog

Treinstapper in beeld: Munkzwalm-Gontrode

Wanneer was de laatste keer dat jij iets voor de eerste keer deed? Vorige week deed ik mijn allereerste, maar zeker niet mijn laatste, ‘Treinstapper’. De route die ik volgde, van Munkzwalm naar Gontrode, was echter niet volledig nieuw voor mij. Ik herkende bijvoorbeeld plekjes van wandelingen die ik eerder maakte in de Zwalmstreek en van de Asselkouter wandelroute in Merelbeke. Geen onbekend terrein dus, maar de combinatie van al deze stukjes in één enkele wandeling van net geen 25 km maakte het tot een prachtige nieuwe belevenis die ik heel graag met jullie deel in deze post.

Een treinstapper langs GR-paden

Misschien heb je je ooit wel eens afgevraagd wat die wit-rode streepjes op elektriciteitspalen of ander wegmeubilair betekenen. Het zijn markeringen van GR- paden, ‘Grote Routepaden’ die een gigantisch Europees netwerk vormen van wandelpaden over lange afstand. Het netwerk in Vlaanderen alleen al telt bijna 5.000 GR-kilometers! Ongelofelijk, toch?! Weet dat een GR-route nooit de snelste is van A naar B, wél de meest aantrekkelijke. Je stapt immers zoveel mogelijk over onverharde wegen langs de mooiste plekjes in de natuur.

‘Treinstappers’ zijn wandelingen ‘van station naar station’ via GR-paden. Je wandelt dus geen lus, maar wel een route van station A naar station B. Dit geeft je de kans om een groter gebied te ontdekken. De lengte van de Treinstappers varieert van 18 tot 27 km, maar de meeste trajecten zijn in te korten door halverwege een bus of trein te nemen. Dit maakt de wandelingen bijvoorbeeld ook haalbaar voor gezinnen met kinderen. 

GR-paden zijn steeds in beide richtingen gemarkeerd, wat je de vrijheid geeft om de Treinstappers te maken in de richting die jij wil. Persoonlijk zag ik het vooruitzicht om na zo’n inspanning nog een lange treinreis te moeten maken niet zitten. De treinverbinding tussen Gontrode en Munkzwalm is niet evident — alles bij elkaar zat ik slechts 26 minuten op de trein, maar ik was wel 1 uur en 14 minuten onderweg — en ik had dit liever achter de rug vóór ik aan de lange wandeling begon. Op die stralende zomerochtend reed ik dus met de fiets naar Gontrode (niet zo ver van mijn woonplaats) en spoorde ik naar Munkzwalm, via een overstap in Zottegem. Je vindt onderaan de GPX-bestanden van beide wandelrichtingen.

Vlaamse Ardennen én Scheldeland

Op de Treinstapper Gontrode-Munkzwalm verken je het overgangsgebied tussen de heuvelende Vlaamse Ardennen en het vlakke Scheldeland. En hoewel ze zich bevinden in twee verschillende toeristische regio’s, hebben de dorpjes hier meer dan één gemene deler. Grote open akkers domineren er het landschap en omringen de rustieke dorpskernen. Het is een landelijk gebleven streek, waar het verleden nog als een tastbaar laagje aanwezig is: pittoreske kerkjes, eeuwenoude water- en windmolens, gezellige hoekjes om te genieten …

De wandeling start uiteraard aan het station, maar via de GR-aanlooproute kom je al vrij snel terecht op het netwerk van GR-paden dat de dorpjes verbindt. Je legt de 24,7 km af op een route die grotendeels onverhard is (zo’n 63 %). Zo beland je in een wereld waar tijd niet belangrijk is, waar onthaasten als vanzelf gaat en genieten de norm is. Kortom: een reis in de tijd, ruimte en misschien wel naar jezelf.

Wat mag je verwachten van de Treinstapper Gontrode-Munkzwalm?

Kort gezegd: charmante dorpen en authentieke natuur. En teveel hoogtepunten om in één artikel bij stil te staan: de schilderachtige oevers van de Zwalm met o.a. de IJzerkotmolen en het gezellige Klein Zwitserland, natuurgebied de Kaaimeersen met heerlijke knuppelpaden (maar ook veel modder en héél veel muggen), de stenen Prinsenmolen in Baaigem, de oude bunkers en zendmasten uit de Tweede Wereldoorlog in Munte, het Aelmoeseneiebos met zijn arboretum in Gontrode enzovoort, enzovoort.

Je wandelt hoofdzakelijk via veldwegels, voetwegen, buurtpaden en meer van dat. GR-paden zijn wandelpaden van hoge kwaliteit, zowel letterlijk als figuurlijk. Niet voor niets vallen zij heel vaak samen met knooppunten, waarvan je er op deze route ook heel wat tegenkomt. GR’s zijn op zich vrij makkelijk te navigeren (een overzicht van de GR-wegmarkeringen vind je hier), maar het is geen overbodige luxe om de route ook eens op de kaart te bekijken.

En dan nu de hamvraag: vind ik de Treinstapper Gontrode-Munkzwalm een aanrader? Volmondig ja! Ik geef deze wandeling met volle overtuiging een ⭐. Er valt zoveel te ontdekken op deze gevarieerde wandeling! Het is een uiterst uitgebalanceerde route die zelfs toegankelijk is voor de minder ervaren langeafstandswandelaar. De mogelijkheden om even op adem te komen zijn legio, er valt zoveel te zien dat verveling nooit om de hoek loert. Doen, deze Treinstapper!

Je kan op de foto’s klikken om deze uit te vergroten en te bekijken in een slideshow.

Opmerking bij de route

Tijdens het broedseizoen (15/12 – 15/6) is het pad in de Kaaimeersen afgesloten. Er is dan een alternatieve route gemarkeerd. Hou er sowieso rekening mee dat de Kaaimeersen een moerasachtig gebied zijn. Op sommige plekken zak je echt héél diep in de modder. Het gebied krioelt ook van de muggen. Ik hield er maar liefst 10 muggenbeten aan over …

Praktisch

  • Station van Gontrode (Geraardsbergsesteenweg 202A, 9090 Melle) of station Munkzwalm (Zuidlaan 1, 9630 Zwalm)
  • 24,7 km
  • ± 5 uur 15 min. (+ tijd op de trein)
  • 160 hoogtemeters
  • 37 % verhard
  • GR-wegmarkeringen, GPX of volgen op kaart
  • Er is parking aan de stations
  • Er zijn onderweg heel wat mogelijkheden om iets te drinken en/of te eten.
  • Tijdens het broedseizoen (15/12 – 15/6) is het pad in de Kaaimeersen afgesloten. Er is dan een alternatieve route gemarkeerd.

Van Munkzwalm naar Gontrode

Van Gontrode naar Munkzwalm


Bronnen: GroteRoutepaden, Wandelpunt

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!