Nu mijn auto verkocht is, vind ik treinstappers wel zo handig. In deze post neem ik je mee naar het hart van de Vlaamse Ardennen voor een zogenaamde Groene Halte tussen Lierde en Munkzwalm. Vorig jaar stapte ik al van het station van Munkzwalm naar dat van Gontrode; één van mijn mooiste wandelingen uit 2021. Of ik ook het vervolg van deze route met evenveel overtuiging een ⭐ geef, kom je te weten in dit artikel. Helemaal onderaan vind je alle praktische informatie over de route.
Van station naar station langs GR-paden
Grote Routepaden vormen een gigantisch Europees netwerk van wandelpaden over lange afstand. Over héél lange afstand. Het netwerk staat in Vlaanderen alleen al garant voor bijna 5.000 kilometer wandelplezier. Een GR-route is nooit de snelste weg van A naar B, wél de meest aantrekkelijke. Je stapt immers zoveel mogelijk over onverharde wegen langs de mooiste plekjes in de natuur.
Op Treinstappers of ‘Groene Haltes’ wandel je geen lus, maar wel een route van station A naar station B. Zo krijg je de kans om een groter gebied te ontdekken. GR’s zijn vrij makkelijk te navigeren (een overzicht van de GR-wegmarkeringen vind je hier) en de paden zijn steeds in beide richtingen gemarkeerd. Dit geeft je de vrijheid om te wandelen in de richting die jij verkiest.
De lengte van de Treinstappers varieert van 18 tot 27 km, een afstand die je eventueel kan inkorten door halverwege een bus of trein te nemen. Heb je daarentegen zin in een langer avontuur? Het traject van Munkzwalm naar Gontrode (24,7 km) sluit bijvoorbeeld perfect aan op dat van Lierde naar Munkzwalm (19,6 km). Met een overnachting in één van de vele B&B’s die de Vlaamse Ardennen rijk zijn, maak je er gegarandeerd een prachtige tweedaagse van. Laat je overigens niet misleiden door de 54 % verharde wegen op deze wandeling: een groot deel daarvan zijn grindpaden.
Vergezichten en rustieke dorpskernen
Deftinge, Hemelveerdegem, Sint-Maria-Lierde en Sint-Martens-Lierde: deze vier dorpen fuseerden in 1977 tot ‘Lierde’, maar iedere deelgemeente kende haar eigen ontstaan en geschiedenis. Van de Nerviërs, over de Franken en de Karolingers, tot de graven van Vlaanderen enzovoort … Een boeiende brok geschiedenis waar ik mij hier en nu niet ga aan wagen.
Meer to the point is de geografische ligging van Lierde in de heuvelende Vlaamse Ardennen. In het noorden wordt de gemeente begrensd door Zottegem en Herzele, in het zuiden door Geraardsbergen en Brakel. Hier zijn het, op een enkele onvermijdelijke verbindingsweg na, geen drukke wegen maar beekvalleien die het landschap doorsnijden. Grote, golvende open akkers domineren de omgeving en omringen de rustieke dorpskernen. Het is een agrarisch gebleven streek, waar authenticiteit nog een natuurlijk gegeven is: schilderachtige dorpspleintjes omkaderd door schitterende vergezichten om bij weg te dromen …
Hellingen en schaduwrijke bossen
Bij een Treinstapper moet je steeds rekening houden met een GR-aanlooproute die misschien niet meteen beantwoordt aan je pittoreske verwachtingen. Mijn eerste ‘aha-momentje’ op deze wandeling van Lierde naar Munkzwalm kwam bijvoorbeeld pas na een tweetal kilometer op de Eikenmolen, een helling die deel uitmaakt van de Ronde van Vlaanderen. Daarna volgde al snel een heerlijke passage in het Kloosterbos en via een ‘kuitige’ beklimming van de Elverenberg kwam ik terecht in natuurgebied Middenloop-Zwalm. Ah, de Zwalm, da’s áltijd genieten!
Op eerdere wandelingen stapte ik al langs de oevers van deze bijrivier van de Schelde die één van de belangrijkste waterlopen in de Vlaamse Ardennen is en eerlijk, dat stelde mij nog nooit teleur. Zwalmvallei is, naast Bronbossen en Getuigenheuvels, één van de drie grote wandelnetwerken van de Vlaamse Ardennen. Schilderachtige dorpjes liggen er verspreid over glooiende heuvels en zijn verbonden door een netwerk van meer dan 200 km wandelpaden via officiële, bewegwijzerde knooppunten waarvan vele samenvallen met de GR-paden. Holle wegen, prachtige kouters, goed verstopte buurtpaden en de pittoreske oevers van de Zwalm maken hier de dienst uit. En oh, ik vergeet het Mijnwerkerspad nog!
Natuurgebied Middenloop-Zwalm bestaat uit verschillende deelgebieden (Rozenhoek, Vossenhol, Jan de Lichte, Jansveld …) waarvan je er een groot aantal aandoet op de treinstapper tussen Lierde en Munkzwalm. Het landschap van de vallei, die regelmatig overstroomt, bestaat uit een groen lappendeken van beekdalbossen, graslanden en moerassige gedeelten met hier en daar vlonderpaadjes. Die laatste vond ik natuurlijk heerlijk — ook al waren ze met dit kurkdroge weer overbodig — maar wat me vooral zal bijblijven van deze mooie wandelroute zijn de stukken langs verkoelende bossen.
Dat verdient een ⭐
De laatste etappe van de Treinstapper Lierde-Munkzwalm bracht me langs bekende stukjes van de ‘In de voetsporen van Jan de Lichte wandelroute’ in Velzeke (die ik al twee keer maakte en dus dríngend een plaatsje op de blog moet krijgen). Eindigen deed ik uiteraard aan het station van Munkzwalm, maar niet vooraleer ik ook de Zwalmmolen, die al bijna 1000 jaar (duizend!) voortgestuwd wordt door de Zwalmbeek, passeerde.
Een jaar geleden was ik dolenthousiast over die andere Treinstapper van Munkzwalm naar Gontrode en ook de route vanaf Lierde wist een plekje op mijn favorietenlijstje te veroveren. Het Kloosterbos in Lierde, de Berendries in Michelbeke, de Kerkweg in Sint-Goriks-Oudenhove, het stukje langs deelgebied “Jan de Lichte” van natuurreservaat Middenloop-Zwalm op de grens van Velzeke en Strijpen, de oevers van de Zwalm en de molen in Munkzwalm enzovoort … Er valt zóveel te ontdekken op deze geweldige wandeling van net geen 20 km lang. Ik ben fan!
Praktisch
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!