Opmerking: bepaalde stukken van deze wandelroute zouden niet meer toegankelijk zijn. Ik heb echter nog geen tijd gehad om deze te reviseren.
Het Kasteel van Laarne, op een steenworp van mijn ouderlijk huis, heb ik altijd al prachtig gevonden. Als kind maakte ik samen met mijn vader urenlange wandelingen in de landelijke omgeving — merci, papa! Die traditie hou ik nog steeds in ere. Op deze wandeling in Laarne treed je in het spoor van kasteelheren en heksen. Starten doe je aan het kasteel zelf om vervolgens via rustieke paden, authentieke wegels en goed verstopte buurtweggetjes uit te komen aan de Sint-Machariuskerk aan de andere kant van de Kasteeldreef.
Het Kasteel van Laarne
Het Kasteel van Laarne, op een boogscheut van Gent, moet beslist niet onderdoen voor zijn neven van de Loire. Het slot is één van de laatste en best bewaarde waterburchten van België. Meer dan 700 jaar geleden al, op de plek waar toen reeds een houten paalconstructie stond, werd de eerste steen van de burcht gelegd. Deze werd in de loop der eeuwen zodanig verbouwd dat het bouwwerk de dubbele stempel van een middeleeuwse vesting en een zeventiende-eeuws landhuis draagt. Na een restauratiecampagne in de 20ste eeuw, doet het kasteel nu dienst als museum. Naast uitzonderlijke meubels kan je er ook wandtapijten, schilderijen en de uitgebreide collectie zilveren gebruiksvoorwerpen van Claude d’Allemagne bewonderen.
Het kasteel wordt nog steeds omgeven door zowel een binnen- als buitengracht, maar de kantelen, de valbrug en het valhekken van weleer zijn nu verdwenen. Een vaste brug met drie bogen en een barok voorgebouw kwamen ervoor in de plaats. Het loont zeker de moeite om eens een kijkje te nemen voorbij de inkompoort, op de erekoer. Ondertussen kan je luisteren naar een korte podcast over de geschiedenis van het kasteel. Echt leuk! Ook het interieur van het kasteel kan je bezoeken. Meer informatie daarover vind je hier.
Landelijke omgeving
Eén van de charmes van Laarne is dat de gemeente haar landschappelijke kader met agrarisch karakter wist te behouden. Voorbij het kasteel, zet je de wandeling meteen verder langs onverharde landwegen en kom je al snel terecht in een landschap waar je je op deze wandeling meestal in bevindt: velden, velden en nog eens velden! De naam ‘Laarne’ komt van het Germaanse woord ‘hlaeri’, dat bosachtig, moerassig terrein betekent. Hou dit laatste zeker in gedachten!
Onderweg passeer je ook paardenmelkerij ’t Kattenheye. Archeologisch onderzoek gaf aan dat op en nabij de site van het landgoed reeds in de Gallo-Romeinse periode agrarische activiteit was. In archivalische bronnen wordt vanaf de 14de eeuw melding gemaakt van de pachthoeve ’te Cattenay’, maar vermoedelijk bestond er vroeger ook al een landbouwnederzetting. De constructie van het poortgebouw, dat nog overeind staat, zou uit de 18de eeuw stammen.
Heksenpad
Laarne staat ook bekend om zijn verleden als heksengemeente. In het midden van de 16de en het begin van de 17de eeuw werden een zevental Laarnse heksen veroordeeld. De Heksengilde, een groep van ‘vroede vrouwen’ (‘vroed’ betekent ‘wijs, verstandig’) houdt deze historie levendig en treedt op als ambassadeur van de gemeente. Het verhaal van de heksen maakt deel uit van het lokale collectieve geheugen. In het dorp staat er bijvoorbeeld een heksenbeeld en er is ook een heksenpad. Op deze wandeling passeer je enkele aandenkens aan deze periode uit de geschiedenis van de gemeente.
Sint-Machariuskerk
De eerste vermelding van de parochie Laarne, het ‘altare de Lara’, dateert van 1120. Over een kerkgebouw dat bij de oprichting van de parochie in die tijd zou opgetrokken zijn, bestaan echter geen aanwijzingen. De vroegste gegevens over bouwwerken aan de kerk gaan terug tot 1514, namelijk de vermelding van een schenking voor herstelwerken aan het gebouw. Door de eeuwen heen volgenden uitbreidingen en restauraties elkaar op.
De laatgotische hallenkerk staat centraal ingeplant op het dorpsplein. Rond de kerk werd een ruimte afgebakend die het vroegere ommuurde kerkhof suggereert. Je vindt er ook een identieke replica van de schandpaal die ooit op het dorp stond. Een beetje verderop start de Kasteeldreef, de kaarsrechte verbindingsweg tussen de kerk en het kasteel waarbij men gebruik maakte van het principe van een zichtas.
De schoonheid van Laarne
Confucius zei ooit: “Alles heeft zijn schoonheid, maar niet iedereen ziet haar.” Vaak zijn we geneigd om het schone dat zich vlak onder onze neus bevindt te negeren. Corona heeft in dat opzicht mijn ogen geopend. Ik wil je heel graag uitnodigen om deze mooie wandeling in Laarne te maken. Je wordt er ondergedompeld in de authentieke sfeer die de gemeente uitademt. Zowel het culturele als het natuurlijke erfgoed liggen er voor het rapen. De wandeling start en eindigt aan het kasteel, maar je stapt grotendeels langs onverharde wegen, vaak met bizarre namen zoals Bankgatrede (waar ook effectief een bank staat) en Brugskes Wiee. Onderaan deze post vind je de praktische informatie, het GPX bestand en de route op kaart. Dit is geen bewegwijzerde knooppuntenwandeling.
Praktisch
Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!