Onlangs deed ik iets wat ik nooit eerder had gedaan: ik ging wandelen! Grapje natuurlijk! Nu serieus. Ik ging voor de zoveelste keer op korte tijd wandelen in de Vlaamse Ardennen. Het blijft me verbazen hoe een streek zó dichtbij huis zich zó lang kunnen verstoppen heeft. Mea culpa: ik wilde het niet zien. Voor Corona nam ik met moeite de tijd om mijn eigen streek te verkennen. Ik zocht het avontuur op duizenden kilometers van huis, niet wetende dat authenticiteit gewoon om de hoek lag. Ik vond ze in het Muziekbos te Ronse. In dit artikel neem ik je mee op niet één, maar twee wandelingen in en rond dit betoverende bos!
Als muziek in de oren
Hoewel hij klinkt als muziek in de oren, heeft de naam van het Muziekbos niets met muziek te maken. Muz is namelijk het Keltische woord voor moeras. En ja, het kan inderdaad behoorlijk drassig worden daar! Wat het Muziekbos in mijn ogen zo magisch maakt is de ligging ervan, op en rond een getuigenheuvel van 150 meter hoog: de Muziekberg. Een wandeling doorheen dit bos slingert langs glooiende heuvels en diep ingesneden dalen. De pracht ervan is moeilijk vast te leggen op foto. Dit is geen gewoon bos, voor zover een bos gewoon kan zijn. Dit bos moet je beleven!
Beschermd bos
Het Muziekbos wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is een beschermd landschap waarin je niet zomaar overal vrij mag rondlopen. Om die reden ook moeten honden aan de leiband. Er zijn wel speelzones voorzien waar kinderen vrij kunnen ravotten. De makkelijk te volgen paden in het bos boeten echter niets aan authenticiteit in. De bewoonde wereld lijkt mijlenver weg; een sprookjeswereld vlakbij. Bijzondere vegetatie, zoals reuzenpaardenstaart en gaspeldoorn — die ik nooit eerder tegenkwam op mijn wandelingen — dragen daar nog toe bij.
Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!
Op het hoogste punt van het bos staat de Geuzentoren, in 1864 opgetrokken op een oude grafheuvel uit de Bronstijd. Vanop die toren, terwijl hij het landschap bewonderde, riep dichter Pol De Mont ooit : “Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!” En zo kwam de streek aan zijn passende bijnaam. Een tweede grafheuvel of tumulus vind je een beetje verderop; deze werd — gelukkig — wel bewaard in zijn oorspronkelijke toestand.
Wandeling in het Muziekbos (10 km)
Wie het Muziekbos wil verkennen heeft niet echt een route nodig; de paden wijzen zichzelf wel uit. Je kan je ook altijd laten leiden door de wandelknooppuntenborden. Onderaan deze post vind je het GPX bestand van deze wandeling (10 km), een overzicht van de knooppunten en de kaart. Je verkent er bonte boswegels, gladde modderweggetjes, smalle landwegen en af en toe een vlonderpad. Kortom: de allermooiste stukjes van het Muziekbos! Ik deed deze prachtige wandeling nu al twee keer, waarvan één keer in de sneeuw. Wow-gevoel gegarandeerd!
Wandeling in het Muziekbos, Bos ter Eecken en de omgeving (16 km)
Soms wil de avonturier — of zeg maar pionier — in mij net dat tikkeltje meer. Ik maakte een route van bijna 16 km, doorheen het Muziekbos, Bos ter Eecken en de omstreken. Die omstreken zijn trouwens even betoverend als de bossen zelf! De groene heuvels zijn een streling voor het oog, evenals de meanderende weggetjes die vaak doen denken aan de Gouw uit The Hobbit.
Reisgevoel
De wandeling van 16 km die ik uitstippelde, is voor meer dan 60 % via onverharde wegels waardoor je de saaiere stukken langs drukke wegen zo weer vergeten bent. De vele vijvertjes die je op deze route passeert, herinneren aan het moerassige verleden van deze streek. Het is knap lastig om niet in het dorpje Louise-Marie dat je onderweg tegenkomt te blijven plakken — zo gezellig! Maar het zijn vooral de bospaden die tot de verbeelding spreken en je het gevoel geven dat je op een verre, avontuurlijke reis bent.
Helemaal onderaan dit artikel vind je een kaart waarop zowel deze als de wandeling van 10 km te zien is. Zo kan je ze gemakkelijk met elkaar vergelijken.
Wandeling in het Muziekbos (10 km)
Wandeling in het Muziekbos, Bos ter Eecken en de omgeving (16 km)
IIk kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!